CrazYD
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CrazYD


 
AnasayfaPortaLGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
IceBLue
קคtг๏ภ
קคtг๏ภ
IceBLue


Mesaj Sayısı : 1238
Yaş : 32
Nerden : South Park
Fanatik : Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü 3cfc6cbe9b5f994873e98f5d8805462f
Kayıt tarihi : 20/07/08

Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü Empty
MesajKonu: Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü   Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü Icon_minitimePerş. 7 Ağus. - 14:01

Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü

Asya ülkelerinin kültürlerinin genel olarak Amerikan kültürüne yabancı olması sebebiyle Hip Hop kültürü toplum içine çok fazla nüfuz edemiyor. Hip Hop kültürünün aktif olabildiği yerlerde farklı formlar oluşuyor.

Filipinler:
Diğer Asya ülkelerine göre çok erken bir dönemde 1980'lerin başında Hip Hop kültürü geliyor. 1946 gibi geç bir tarihte Amerika'dan ayrılması ve Amerikan üslerinin olması sebebiyle Amerikan kültürü halen etkin. Bu yüzden Hip Hop çabuk geliyor. Filmler önemli. Önceleri taklitle başlıyor. Asıl altın dönem 1990'lar. Filipinli gruplar ortaya çıkıyor. Milliyetçi bir Rap grubu var. Filipinlerde yapılan tarzın ismi: pinoy-Rap. Hip Hopçulara Raptivist ya da Rapistas deniyor. Break dans gibi Hip Hop kültürünün diğer unsurları da mevcut. Kadın Rapçiler de var. Ayrıca bir çocuk Rapçi 2005'te ülke çapında ünlü oluyor.

Japonya:
Nip hop, J-Hip Hop olarak adlandırılan kültür 1983 Wild Style filminin etkisiyle oluşmaya başlıyor. Önceleri sokakta, parkta break dansla yayılıyor. İlk başta Japonca kullanılmıyor çünkü Japonca'nın Rap müziğe uygun olmadığı tartışmaları var (Japonca'da yüklemlerin sonunun çok değişken olması sebebiyle Rap müzik yapılamayacağını iddia edenler var). 1990'da gençlere yönelik J-Rap çok popüler ve ana akım müzik piyasasına giriyor. Sonraki yıllarda ikiye ayrılıyor: normal sert Japonca Rap ve daha yumuşak r&b tarzı j-urban.

Nepal:
Nephop adıyla var oluyor ve yeraltı bir tür olarak küçük bir kesim tarafından sahipleniliyor. New York'ta yaşayan Nepalli Aroz'un hitleri anaakım şarkıcıları etkiliyor ve ticari bir biçimde devam ediyor.

Malezya:
1990'larda geliyor. Toplumda kabul görmediği için daha popüler bir sounda dönüşüyor. Malay-leh tarzı oluşuyor. 1996’da, Malezya müzik endüstrisinin oluşmasıyla ticari müzik piyasası içinde kendine yer buluyor.

Tayvan:
1990'larda geliyor ve daha çok ticari-popüler bir biçim olarak yer alıyor.

Kore:
1990'ların ortasında Güney Kore'de başlıyor. Korece kullanılıyor. Biraz rock ve heavy metal tonları var. Cypress Hill etkisi görülüyor. Küçük bir kesim geleneksel müzikle paslaşıyor. Ayrıca Amerika'da Koreliler Rap müziği yapıyorlar. Hip Hop'un Kore popüler müziğine bir alternatif olduğu ve sosyal bilinçlenmeye faydası olduğu düşünülüyor.

Çin:
Hip Hop çok yeni (2000'lerde), Tayvan tarafından geliyor. İç Çin’de yaygın değil. Break dans popüler… Çince Rap “shuochàng” demek ve geleneksel anlatıcı şarkı söyleme formuyla aynı isim.

Hong Kong:
Hip Hop 1995'de Warner Müzik girişimiyle geliyor ama popüler olamıyor. Küçük bir kesim sahipleniyor ve yeraltı kalıyor. Filipinli, Nepalli ve Güney Asyalı gençlerin kurduğu gruplar var.

Hindistan:
Batılı Hip Hop müziklerinin karıştırılmasıyla başlıyor. Bazı kelimeler yerine hindu, penjabi kelimeler konuyor, arkadaki melodi değiştiriliyor ve kendine has bir "fusion" (kaynaştırma) tekniğiyle enteresan karışımlar oluşuyor. Popüler Rapçiler genelde İngiltereli gruplar. Yerli grupların sözleri öfkenin ifadesi üzerine kurulu.

Yeni Zelanda:
1979'daki The Warriors (Savaşçılar), Flashdans, Beat Street filmleri ve Michael Jackson klipleriyle break dans Yeni Zelanda'ya geliyor. Ayrıca Amerika'da yaşayan pasifik kökenli göçmen aileler sayesinde de geliyor. 1982-1983 yılları break dans yılları olarak geçiyor. Sonra Rap ve grafiti ulaşıyor. İlk olarak Maori gençler sahipleniyor ve ilk yerel albüm 1988'de çıkıyor. Bir kısım Maori topluluğu ve yerel kültürlerin hakları ile ilgili politik sözler kullanıyor. Yeni Zelanda’da halkın büyük kesimi Hip Hop'tan nefret ediyor. Hip Hop çalmayan radyolar var. 1990'larda Maori ve Polinezyalı Rapçiler giderek daha popüler ve “urban pasifica” tarzı oluşuyor. Yerel biçimler üretiliyor. Hip Hop sahnesinde iki kanat var: "Keeping it real- Gerçeğin kendisi" ve "Gansta Rap". Gansta Rap artistleri gettoların gerçeğini yansıttıklarını iddia ederken, "Keepin it real" kanadı gansta Rap'teki şiddet temalarının beyaz plak şirketlerinin pompaladığı klişelerden ibaret olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor. Özellikle bu kanat sayesinde etnik kimliklerin kendini ifade etmesi teşvik ediliyor ve etnik bilinç oluşması sağlanıyor. "Ben Samoalıyım, Sen Kiwi misin?" şeklinde sözler var.
Dünya üzerinde yerel halkların hak taleplerini konu alan politik hareketler ilk olarak Yeni Zelanda'daki Maori topluluğuyla başlıyor ve bu hareketin oluşmasında Rap müzik yapan Maori gençlerin katkısının olduğu biliniyor.

Avustralya:
1980'lerde Amerika'dan gelen radyo ve televizyon yayınlarıyla Hip Hop geliyor. Önceleri Amerika taklidi. 1990'larda yerel bir tarz oluşuyor ve alternatif-yeraltı bir şekilde devam ediyor. İlk önemli grup Beastie Boys tarzını benimsiyor. Avustralya ve Amerikan aksanı tartışması uzun yıllar devam ediyor. 2000'lerden itibaren popülerleşiyor ve ticarileşiyor.

Azerbeycan:
Hip Hop ile geç tanıştı fakat, geleneksel meykhana tarzıyla yakınlığı dolayısıyla çok çabuk kabul gördü. "Vatansever" Rapçiler var ve bunlara 1999'da devlet tarafından Azeri folk müziğini en iyi modernize etme ödülü veriliyor.

İsrail:
Hip Hop 1990'larda geliyor ve yeraltı. En ünlü Rapçi milliyetçi sözler yazan biri. Barış ve hoşgörüden bahseden gruplar da var. Raggae etkisi var. Ayrıca politik İsrailli-Arap gruplar da var. Sözler İngilizce, İbranice, Arapça ya da Rusça. Filistin-İsrail sınırında Rap gruplarının sınırın iki yanında atışarak freestyle (serbest stil) Rap yaptıkları söyleniyor.

Arap dünyasında, Hip Hop popüler ama Arap grupların çıkması yeni. İlk grubun Filistinli olduğu söyleniyor (1998) ve Arapça Rap yapıyorlar. Sonra Mısır'da Arapça Rap yapan grupların kurulmasını Kuveyt'te İngilizce Rap yapan gruplar izliyor. Ayrıca Bahreyn, Cezayir, Irak, Ürdün ve Fas'ta da gruplar kuruluyor. Arap dünyasındaki gruplar amatör gruplar. Bazı bölgelerde ırkçılığa benzer şekilde ayrımcılığa ve baskıya uğruyorlar. En başarılı Rap grubu Faslı ve yerel lehçeyle Rap yapıyor. Uluslararası üne sahip, Amerika, Fransa ve Hollanda'da ortak çalışmalar yapan Faslı gruplar var.

Bahreyn: Bu genç ülkede Hip Hop üst-orta sınıf gençler arasında yayılıyor. Michael Jackson'ın Bahreyn'e gelmesiyle ve Bahreyn Grand Prix'i ile daha da popülerleşiyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://crazyd.wwooww.net
 
Asya, Okyanusya ve Ortadoğu'da Hip Hop Kültürü
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CrazYD :: Music :: Rap :: Yabancı Rap-
Buraya geçin: